Hamsterfôr

Fôring av syrisk gullhamster


Hamstere er altspisende og har naturlig et kosthold som gjerne er kombinert både av plantebasert og animalsk innhold. I naturen spiser hamsterene det de finner av insekter, planter, korn og frø. I fangenskap må vi sørge for å gi dem et balansert og variert basisfôr. Hamsteren har fått navnet sitt nettopp fordi den hamstrer mat i kinnposene sine og tar det med til matlageret sitt. Noen hamstrer mer enn andre og de kan gjerne lage flere matlagere rundt i buret og inne i sovehuset sitt.  

Hamsteren skal alltid ha tilgang til rent og ferskt vann via skål eller vannflaske. Nytt vann gis daglig og flaskene/skålene må jevnlig vaskes for å unngå beleggdannelse. Ved bruk av vannflaske er det viktig å tilse at den ikke tetter seg og at hamsteren ikke gnager hull i plasten så vannet renner ut. Ved bruk av skål må man gjerne skifte ut vannet oftere dersom det kommer bunnstrø, fôr eller andre ting fra buret oppi vannet. Vitamintilskudd i vannet er ikke nødvendig for en frisk og rask hamster. 

Hamsteren skal ikke ha tilgang på saltsten, mineralsten eller andre typer gnagerstener. Ved riktig fôring får hamsteren dekket disse behovene gjennom basisfôret og har derfor ikke behov for tilskudd. Salt og mineraler i for store mengder kan i verste fall resultere i nyreskader og død.