Syrisk gullhamster

Syrisk gullhamster


Kort informasjon:

Levetid: Normalt 2-3 år, men de kan leve både kortere og lenger.
Vekt: 120-220 gram.
Lengde: 15–20 cm.

Kjønnsmoden: 4-5 uker. 
Avlsmoden: 4 mnd, men individuelle vurderinger må tas.
Varighet på drektighet: 16 dager.
Gjennomsnitt på kullstørrelse: 5-12 stk.

Syrisk gullhamster er den mest populære, vanlige og største hamsterarten i Norge. Den har et mildt og behagelig temperament og er derfor lett å håndtere og temme. Den er hovedsaklig våken om natta og sover derfor store deler av dagen. Når den er våken, er den ofte svært aktiv og kan derfor løpe lange distanser i hjulet sitt og liker å ha muligheten til å grave huler i bunnmaterialet sitt. Det er viktig at hamsteren han stor boltreplass. Hamstere er oftest svært renslige, så de vasker og steller pelsen sin godt. 

Den syriske gullhamsteren finnes i mange ulike farger, avtegn og hårlag. Den skiller seg lett ut fra de andre hamsterartene utseendemessig, men har gjennom årene fått mange andre kallenavn som ofte brukes som "salgstriks" i dyrebutikker eller av useriøse oppdrettere. Noen av disse kallenavnene den har fått for å skape ekstra interesse er blant annet "angorahamster", "pandahamster", "teddyhamster" og "dalmantinerhamster".   

Syriske gullhamstere er svært territorielle, og skal derfor kun bo alene. I naturen oppsøker dem kun andre hamstere for å parre seg. Ungene forlater moren da de er i 4-6 ukers alder.


Bur:
Som tidligere nevnt trenger hamsteren stor boltreplass da den er svært aktiv når den er våken. Minstemål på grunnflate i bur til Syrisk gullhamster er 80x40 cm, men jo større, jo bedre! Fallhøyden skal ikke være høyere enn 40 cm. Dessverre er ikke dyrebutikkene like opptatt av størrelse, så der finner man ofte bur som både er alt for små og svært upraktiske. 

Løpehjul:
Syrisk gullhamster skal ha løpehjul som har en diameter på minimum 28 cm. Dersom løpehjulet er mindre enn dette, vil den løpe med bøyd rygg, og kan potensielt løpe på seg ryggskader/plager. Løpehjulet skal være heldekkende der den løper da den kan sette fast bein og skade seg om ikke. Det er anbefalt at løpehjul ikke blir satt inn permanent i buret før hamsteren er 4 mnd gammel.

Sovehus og åpning:
Hamstere liker å sove i hus og dette skal ikke være mindre enn 20x20 cm. Huset skal være av pustende materiale(treverk, papp eller keramikk er å anbefale). Åpningen inn til huset skal ikke være mindre enn 7 cm i diameter da hamsteren kan sette seg fast dersom den er mindre. 

Redemateriale:
Det finnes mange gode alternativer å velge mellom av papirbasert redemateriale i dyrebutikk. Det viktigste er å holde seg langt unna hamstervatt og hamsterbomull da dette kan resultere i alvorlig skade og død. Redematerialet skal være lett nedbrytbart for å forebygge forstoppelse dersom hamsteren spiser noe av det. Man kan også enkelt og billig lage redemateriale selv ved å kjøpe ubleket, uparfymert og ufarget toalettpapir på matvarebutikk som man selv strimler opp. 

Toalett og sand:
En hamster er et svært renslig dyr og den både bader og tisser i sand. Da den står opp vasker den seg og  tisser i toalettet sitt. Man kan bruke sandkasse sand for barn, chinchillasand og klumpefri/uparmyfert kattesand. Toalettet bør bestå av tungt materiale som glass eller keramikk for å unngå at hamsteren flytter rundt på det. For at det meste av sanden skal holde seg i beholderen, bør den heller ikke ha for lave kanter. For retningslinjer, svært god informasjon og tips anbefaler jeg å gå inn på www.norskhamsterklubb.no for å lese mer.