Bur og utstyr

Bur og utstyr


Det har skjedd mye de siste årene da det gjelder anbefalinger til bur og utstyr. Det finnes et hav av ulike bur å velge mellom da det kommer til størrelse, fassong og type. Dessverre er det kun et fåtall som er særlig godt egnet eller som oppfyller kravene til de norske hamserklubbenes anbefalinger. De aller fleste er for små, upraktiske og kan i verste fall være potensielt skadelige eller farlige for hamsterene. Både fysiske butikker og nettbutikker har et stort utvalg av utstyr til hamstere. Det er mye som er veldig fint å kjøpe og som hamsteren kan ha stor glede av, men også mye som er totalt unødvendig eller ikke anbefalt. Siden det er arten Syrisk gullhamster jeg er oppdretter av, er det kun denne arten jeg skriver om.   



Bur:
Hamstere er svært aktive dyr som gjerne kan løpe lange distanser iløpet av en natt. De trenger derfor stor boltreplass og det er viktig at de har minst èn stor grunnflate i buret. I følge Norsk hamsterklubb sine retningslinjer og anbefalinger må ikke burets grunnflate være mindre enn 80x40 cm(eller tilsvarende areal), men aller helst større enn dette da det kun er anbefalte minstemål. Gitteravstanden må ikke overstige 1,5 cm. Hamstere er ikke gode klatrere og har både dårlig syn og dybdesyn. De aller fleste vil forsøke å klatre der det er mulig, men kan slippe taket hvor som helst. Det er derfor viktig at de har minimal fallhøyde i buret(max 40 cm). Buret kan gjerne inneholde flere etasjer, men disse må overlappe hverandre dersom fallhøyden blir for stor. Hamsteren har et natutlig behov for å grave, så det er anbefalt at hele eller deler av buret skal være mulig å fylle med 10-20 cm med bunnstrø. De fleste gitterburene man får kjøpt har for lav bunn til at dette lar seg gjøre. 

Personlig vil jeg kun anbefale bur som består av heldekkende glass eller plast. Dette gjør at man kan fylle godt opp med bunnstrø og det forhindrer hamsteren i å gnage på gitteret, noe som er svært vanlig. Gnaging på gitter kan resultere i skader på tenner eller i munnen og mange hamstere vil bli besatt av slik gnaging. Gitterbur gjør det også mulig for hamsteren å klatre og de vil ofte klatre i taket og falle ned på det som er plassert rundt i buret. Andre fordeler med å velge et heldekkende bur er:
* Man slipper at bunnmateriale faller ut og blir strødd rundt i rommet buret står i. 
* Andre kjæledyr får ikke skadet hamsteren(dette skjer oftest gjennom gitteret).
* Veggene isolerer noe bedre mot lyder.
* Hamsteren kan ikke sette seg fast.

Anbefalte bur:
Glassbur:

* Skyline Marrakesch (Mål:L 96 x B 47 x H 38 cm


* Skyline Kerry (Mål: L 75 x B 45 x H 37 cm)


* Exo Terra Terrarium Large Wide (Mål: L 90 x B 45x B 45 cm)

* IKEA Detolf (Mål: L 163 x B 43 x H 37 cm) -

https://www.ikea.com/no/no/p/detolf-vitrineskap-hvit-80269122/ 
Dette er opprinnelig et vitrineskap fra IKEA, men mange bruker disse som hamsterbur ved å legge dem ned. Med den store grunnflaten gir det svært mange muligheter for kreativ innredning.

* Akvarium er også svært godt egnet som hamsterbur bare man bruker/lager et lokk med tilstrekkelig oksygentilførsel. Brukte akvariumer kan man ofte få kjøpt for en billig penge på www.finn.no. (Må være minst 80x40 cm)

Plastbur:

* Ferplast Maxi Duna (Mål: L 99 x B 51,5 x H 36 cm) 

Plastkasser/Oppbevaringsbokser:
Jeg og mange andre har valgt å lage hamsterbur av plastkasser. Dette er et rimelig buralternativ dersom man kan og er villig til å legge ned litt arbeid i det. Det er viktig skjære ut store nok hull så det blir godt med lufting. Dette kan feks være netting i lokket eller åpning/luke i front. For enda større boltreplass, kan man koble sammen to eller flere plastkasser ved siden av hverandre ved hjelp av tuneller mellom dem. Drikkeflaske kan festes på innsiden ved hjelp av feks borrelås, henge ned fra taket eller festes fra utsiden hvis man lager hull til den.  

Dette er de plastkassene jeg vet som som er store nok:
* IKEA: Samla 130 liter
* BIltema: Oppbevaringskasse med hjul, 145 liter

Gitterbur(selv om jeg som tidligere nevnt aller helst vil anbefale et heldekkende bur, legger jeg allikevel til en liste over bur som er "godkjent" ifølge hamsterklubbens anbefalte minstemål):

* Savic hamster heaven 80 (Mål: L 80 x B 50 x H 50 cm) 


* Kerbl Gabbia smådyrbur (Mål: L 100 x B 53 x H 55 cm) 


* Ferplast Criceti 15 (Mål: L 78 cm x B 48 cm x H 39 cm) 

Burinventar og annet utstyr:
Bunnstrø:
Her finnes det svært mange typer å velge mellom og men noen er bedre alternativer enn andre. Her gjelder det å finne et bunnstrø som støver minimalt og som ikke irriterer hamsterens øyne eller luftveier. Noen hamstere er svært glade i å grave og gjør det mye, mens andre gjør det sjeldent. Det er forskjell på hvor godt de ulike typene holder på tunneller. Noen holder veldig godt, mens andre ikke i det hele tatt. Jeg vil anbefale å bruke en type bunnmateriale som holder på tuneller iallfall i deler av buret, feks Über. Hele eller deler av buret skal inneholde 10-20 cm med bunnstrø. Eksempler på gode typer bunnstrø er: Alspån, Chipsi Extra, Über, Chipsi Super og Millamore super soft. Til langhåret hanner anbefaler jeg Alspån og Chipsi Extra da disse er best for å unngå floker.   

Redemateriale/Bedding:

Det finnes mange gode alternativer å velge mellom av papirbasert redemateriale i dyrebutikk. Her vil jeg aller helst anbefale Über og Luxber siden disse er myke og støver minimalt, men Carefresh kan også brukes. Det viktigste er å holde seg langt unna hamstervatt og hamsterbomull da dette kan resultere i alvorlig skade og død. Redematerialet skal være lett nedbrytbart for å forebygge forstoppelse dersom hamsteren spiser noe av det. Man kan også enkelt og billig lage redemateriale selv ved å kjøpe ubleket, uparfymert og ufarget toalettpapir på matvarebutikk som man selv strimler opp. 

Sovehus, tuneller og åpning på disse:
Siden hamstere er byttedyr, liker de å ha mulighet til å kunne gjemme seg både i våken tilstand og mens de sover. De kan gjerne få tilgang til flere hus og tuneller i buret. Mange av sovehusene man får kjøpt til hamster er for små eller i minste laget, og det anbefales derfor heller å kjøpe størrelsen større som er til feks marsvin. Ifølge NHK skal syrisk gullhamster ha hus på ca. 20x20 cm. Hamsterene tetter gjerne igjen for innganger mens de sover og det kan derfor bli svært tett og dårlig oksygentilførsel dersom huset/tunnellen er laget av glass eller plast uten lufting. Huset skal derfor være laget av pustende materiale(treverk, papp eller keramikk er å anbefale). Åpninger inn til hus og tuneller skal ikke være mindre enn 7 cm i diameter da hamsteren kan sette seg fast dersom de er mindre. 

Toalett og sand:
En hamster er et svært renslig dyr og den både bader, steller pelsen og tisser i sand. Da den står opp vasker den seg og tisser i toalettet sitt. Man kan bruke sandkasse sand for barn (feks grov sand fra Biltema), chinchillasand og klumpefri/uparmyfert kattesand. Toalettet bør bestå av tungt materiale som glass eller keramikk for å unngå at hamsteren flytter rundt på det. Det er også viktig å plassere denne på fast grunn for å unngå at hamsteren graver seg under og blir klemt fast. For at det meste av sanden skal holde seg i beholderen, bør den heller ikke ha for lave kanter. 

Løpehjul:
Syrisk gullhamster skal ha løpehjul som har en diameter på minimum 28 cm. Dersom løpehjulet er mindre enn dette, vil den løpe med bøyd rygg, og kan potensielt løpe på seg ryggskader eller plager. Løpehjulet skal være heldekkende av plast eller treverk der den løper for å hindre at da den setter seg fast og skader seg. Til tross for mange ulykker med benbrudd, sår og andre skader blir det dessverre fremdeles solgt løpehjul som består av netting/gitter i flere dyrebutikker. Mange lurer på eller har forskjellige meninger om når hamsteren skal få tilgang på løpehjulet. Jeg vil ikke gi dette et fasitsvar da det er viktig å se ann behovet for hvert individ. Mange unge hamstere har et høyt energitrykk og det er viktig at de får utløp for dette. Det å gi tilgang på løpehjul er et bedre alternativ enn mange andre uvaner hamsteren heller kan finne på å tilegne seg.