Spørsmål og svar

Spørsmål og svar


Som oppdretter får jeg ofte de samme spørsmålene. Her er noen av de mest vanlige:

Hva skal vi frakte hamsteren i ved henting?
Jeg anbefaler å bruke et reisebur i plast slik at hamsteren ikke har mulighet til å gnage seg ut. Reisebur kan kjøpes på dyrebutikker. Man kan også lage reisebur selv av oppbevaringsbokser (F.eks Smart store Classic 10 8L, 34x25x16 cm), men her er det viktig å lage mange luftehull i lokket for å få tilstrekkelig med oksygentilførsel. Et reisebur bør ikke være noe større enn målene som er nevnt over. Dette fordi hamsteren kan bli slengt rundt og skadet i et større reisebur i skarpe svinger eller ved sammenstøt.

Hva bør reiseburet inneholde?
Et reisebur bør inneholde godt med bunnstrø/bedding slik at hamsteren kan grave seg ned. Ved lengre reisevei er det lurt å legge inn litt fôr og en agurkbit. 

Hvorfor koster en hamsterunge mer hos deg enn i dyrebutikk?
Dette er fordi jeg kun avler på hamstre med kjent stamme fra seriøse oppdrettere og er nøye med hvilke avlsdyr jeg setter sammen for å nå bestemte mål. Jeg bruker gjerne mye penger på å skaffe de avlsdyrene jeg vil bruke i mitt oppdrett. Siden det ikke akkurat renner over av godkjente/seriøse oppdrettere i Norge, må man gjerne også importere avlsdyr fra andre land for å unngå for høy innavlsprosent. Hvert kull er nøye planlagt og jeg bruker mye tid på å håndtere ungene. Alle ungene blir registrert i Norsk hamsterklubb og de leveres med stamtavle. Jeg tilbyr også livslang support til mine hamsterkjøpere.

Hvorfor vil ikke hamsterungen komme opp i hånda for å bli løftet opp og hvorfor vil den ikke sitte stille for kos?
Noe man må være klar over ved kjøp av hamster som kjøledyr er at de sjeldent blir "kjærlige" på samme måte som feks en kanin. Selv om hamsterungene er vant med håndtering fra 2 ukers alder hos meg, kan det virke svært overveldende og skummelt for dem å bli skilt fra mor/søsken og det å flytte til nytt hjem med nytt bur, nye lukter og nye eiere de må forholde seg til. Det er helt vanlig at man må starte en ny temmningsprosess i nytt hjem. Hamstere er kjent for å være svært aktive små dyr, og som unge har de ofte ekstra mye energi og lyst til å utforske. Det er vanlig at de kan oppleves som både spretne og vanskelig å håndtere for ferske hamstereiere som ikke er helt trygge på hvordan dette gjøres. Jeg anbefaler derfor å bære hamsterungene i feks et reisebur dersom man må gå et lite stykke for å unngå fall og evt skader. Hamstere har dårlig syn/dybdesyn og kan fort finne på å hoppe ut av hendene våre dersom vi ikke holder dem på riktig måte. Som andre dyr og også mennesker, er det vanlig at dem roer seg mer med alderen. Noen hamstere kommer kanskje aldri til å være interessert i å komme frivillig opp i hånda for å bli løftet opp og få hamstere vil ha tålmodighet til å sitte lenge stille mens vi holder dem. Det ligger i hamsterens naturlige atferd at de bare vil "gå og gå" og stikker gjerne av hvis de får muligheten. De kan allikevel bli svært sosiale, glade i oppmerksomhet og klatrer gjerne både på deg og inni klærne dine. Både arv og miljø spiller inn og det er individuelt hvor lang tid ting tar og hvor "tam" den til slutt blir. Ordet "tam" merker jeg at tolkes på flere måter. Da jeg sier at hamsteren er "tam", mener jeg at den viser en trygghet ovenfor eier ved at den tør å komme bort til deg da du åpner/driver i buret og godtar håndtering.  

Hvorfor stresser hamsteren i buret og forsøker å stikke av både derifra og fra luftegård? 
Kommer..

Når våkner hamsterene om kvelden?
Dette er svært individuelt. Noen våkner sent som i 22-23- tiden, mens andre er våkne flere ganger om dagen og står gjerne opp i 17-18 tiden. Man kan også påvirke dette noe ved å legge inn ferskmat til en fast tid flere ganger i uken. 

Kan man vekke hamsteren for å rengjøre buret eller må dette gjøres kun på kveldstid?
Jeg vekker mine da jeg rengjør hele buret. Dette fordi jeg ofte har flere bur å bytte på og ikke har et ønske om å drive til langt på natt med burskift. Det går helt fint en sjelden gang. Ved kun spotcleaning er det ikke nødvendig fordi dette er såpass fort gjort. 

Hvor ofte må buret rengjøres?
Dette vil jeg si at er veldig individuelt ut ifra hvor renslig hver enkelt er. Noen tisser kun i doen sin, mens andre kan tisse både i huset sitt og gjerne i et par hjørner i tillegg. Jeg bytter sjeldent på hele buret, men spotcleaner ofte. Jeg tar doen/tissehjørnet opptil flere ganger i uken fordi jeg ikke ønsker at det skal lukte av buret. Avføringen er fast og uten lukt, så her pleier jeg å plukke ut det verste og etterfylle med mer bunnstrø ved skift. 

Hamsteren har bitt meg. Har jeg gjort noe galt eller er den aggressiv? 
Kommer..

Anbefaler du hamsterball?

Nei, det gjør jeg ikke. Det er dårlig oksygentilførsel i hamsterballen og det er mulig for hamsteren å sette fast beina i luftehullene. Det er også svært unaturlig for en hamster å løpe rundt i en ball midt på gulvet uten å ha mulighet for å krype under noe og gjemme seg. En hamsterball kan derfor resultere i mye stress for hamsteren da den egentlig for det meste bare forsøker å komme seg ut.