Hamsterfôr

Fôring av syrisk gullhamster


Hamsteren er altspisende og har naturlig et kosthold som gjerne er kombinert både av plantebasert og animalsk innhold. I naturen spiser hamstrene det de finner av insekter, planter, korn og frø. I fangenskap må vi sørge for å gi dem et balansert og variert basisfôr. Hamsteren har fått navnet sitt nettopp fordi den hamstrer mat i kinnposene sine og tar det med til matlageret sitt. Noen hamstrer mer enn andre og de kan gjerne lage flere matlagere rundt i buret og inne i sovehuset sitt.  

Hamsteren skal alltid ha tilgang til rent og ferskt vann via skål eller vannflaske. Nytt vann gis daglig og flaskene/skålene må jevnlig vaskes for å unngå beleggdannelse. Ved bruk av vannflaske er det viktig å tilse at den ikke tetter seg og at hamsteren ikke gnager hull i plasten så vannet renner ut. Ved bruk av skål må man gjerne skifte ut vannet oftere dersom det kommer bunnstrø, fôr eller andre ting fra buret oppi vannet. Vitamintilskudd i vannet er ikke nødvendig for en frisk og rask hamster. 

Hamsteren skal ikke ha tilgang på saltsten, mineralsten eller andre typer gnagerstener. Ved riktig fôring får hamsteren dekket disse behovene gjennom basisfôret og har derfor ikke behov for tilskudd. Salt og mineraler i for store mengder kan i verste fall resultere i nyreskader og død. 


_______________________________________________________

Basisfôr


Det er viktig at hamsteren din alltid har tilgang til et basisfôr som er godt sammensatt og som dekker dens ernæringsbehov. Det er svært mange typer hamsterfôr å velge mellom i butikk og på nett, men dessverre finnes det kun en type ferdig hamsterfôr som kan kalles for "fullverdig" ut ifra hamsterens næringsbehov. Denne heter Bunny Hamsterdrøm (Basic og Expert) og den får man kjøpt både i fysisk dyrebutikk og nettbutikk. For de som kun har en eller noen få hamstere anbefaler jeg å kjøpe dette fôret, men det er også mulig å blande selv for å oppnå det anbefalte næringinnholdet.
 

Mange hamstereiere og de aller fleste oppdrettere velger å blande basisfôret sitt selv med ulike typer ferdigkjøpte fôrtyper og/eller naturlige ingredienser. Jeg blander basisfôret til mine hamstre selv, men individuelle justeringer gjøres etter behov da dette kan variere både pga alder, aktivitetsnivå, kjønn osv. Blandingen jeg bruker er "designet" av oppdretteren bak Eyos hamsteruppfödning og består hovedsaklig av naturlige ingredienser for å gi en variert og næringrik kost, samt for å ivareta hamsterens naturlige spiseatferd.

Innhold og blandingsforhold: 
* 40% Versele-Laga Crispy Muesli Hamsters & Co
* 25% JR Farm Individual Undulat
* 20% JR Marsvinfest
* 5% JR Farm Tørsket løvetann
* 5% JR Farm Tørkede urter
* 5% Melormer

Gullhamsterens basisfôr bør bestå av ca 60-65% karbohydrater, 15-20% protein, 8-10% Fiber og max 6% fett. For å tilfredstille hamsterens naturlige spiseatferd er det lurt å velge en blanding som inneholder både hele korn og animalsk protein.  


_______________________________________________________

Ferskmat


Ferskmat:

I tillegg til hamsterens basisfôr kan man gi flere forskjellige typer ferskmat. Jeg gir mine voksne hamstere ferskmat ca. 2-3 ganger i uken. Hamstere i vekst, drektige hunner, hunner med kull og eldre hamstere kan gjerne få tilgang noe oftere. Det er allikevel viktig å unngå for store mengder slik at hamsteren velger bort basisfôret sitt. Mange hamstere tar med seg ferskmaten sin inn i sovehuset/matlageret sitt, og dette må fjernes før det blir dårlig. Jeg personlig bruker mye fryste grønnsaker som jeg tiner opp ved å legge de i kokt vann. 

Her er liste over noen eksempler på ferskmat som kan gis:

A
* Asparges
* Agurk
* Ask
* Ask
* Aronia (blader/bær)


B
* Brokkoli
* Blomkål
* Bønnespirer
* Bulgur
* Brennesle
* Bjørk (ikke på vinteren)
* Blåbær / Blåbærlyng
* Banan
* Bygg
* Bøk
* Bokhvete/spirer

C
* Couscous
* Chiafrø
* Cottage cheese
D
* Dill
* Druer (økologisk, små mengder)
* Dadler (tørkede)


E
* Erter
* Eple
* Egg 
* Eik
* Einebær

F
* Fisk (benfritt rent kjøtt)
* Fullkornspasta
* Fersken
* Fiken (tørket)
* Favabønne

G
* Grønnkål
* Gulrot
* Gresskar/gresskarkjerner
* Gress
* Geitrams

H
* Hvite bønner
* Havre
* Hvetespire
* Havregryn (kokt)
* Hirse

I
* Isbergsalat
 J
* Jordbær
* Johannesbrød

K
* Karbonadedeig / kjøttdeig (storfe)
* Karse 
* Kikerter
* Kattegress
* Kylling (kokt)
* Kløver
* Kålrot

L
* Løvetann
* Lyng 
* Lønn
* Linser (grønne spirer)
* Lerketre


M
* Mais / Minimais
* Mungbønne / spirer
* Mandel (søtmandel) 
* Mynte
* Moskuskattost

N
* Nepe

* Nype
* Nudler (Kokt uten krydder)
* Nyperoseblad
* Norwegian Polar (Hundemat)

O
* Okselever (kokt)
* Osp
* Oregano
* Ost (laktosefri)

P
* Paprika
* Peanøtt (ubehandlet)
* Potet (kokt)
* Prestekrage
* Papaya
* Pære


Q
* QuinoaR
* Royal Canin Kitten våtfôr
* Ris (kokt)
* Rogntre (Grener og blader)
* Ruccola
* Rosmarin
* Rosenkål
* Rødkløverblader
* Ringblomst

S
* Søtpotet
* Sukkererter
* Spinat
* Salat
* Skvallerkål
* Selleri
* Seljetre
* Sesamfrøspirer

T
* Tomat (små mengder)
* Timian
* Tranebær
* Tindved
* TagetesV
* Viol
* Voksbønne
* Valurt
* Vom & Hundemat TASTE storfevom
* Vom & Hundemat ACTIVE Fullfôr Protein Y
* Yoghurt (laktosefri)
Z
* Zucchini (squash)
* ZophobasÅ
* Åkersennep
* Åkervindel
*
*
*

Barnemat: 
Barnemat på glass er en populær form for ferskmat hos de fleste hamstere. Det er lett tilgjengelig siden det kan kjøpes i vanlig dagligvarebutikk og det finnes mange ulike typer å velge mellom. Dette er blant annet også et ypperlig tilskudd for å gi en ekstra boost til ungdyr i vekst, diende hunner, gamle, syke eller undervektige hamstere på grunn av det næringsrike innholdet. Anbefalt mengde pr hamster er ca 2 ts. Dersom man ikke har så mange hamstere at man bruker opp et helt glass hver gang og pga kort holdbarhet etter åpning, så er det et godt tips å fryse ned resterende mengder i feks en isbitform. 

OBS: Det er alltid viktig å lese hvilke ingredienser barnematen består av for å unngå å gi en type som kan være skadelig. Hamstere skal ikke ha tilgang på noe som inneholder løk, hvitløk, krydder, citrusfrukter, steinfrukter eller avokado. 

Her er noen eksempler på trygge typer barnemat:

* Nestle Gulrot & potet (4 mnd)
* Nestle Pastinakk, søtpotet og squash (4 mnd)
* Nestle Søtpotet & Kylling (6 mnd)
* Nestle Lapskaus (6 mnd)
* Nestle Rotfruktgryte (6 mnd)
* Nestle Couscous Kylling (8 mnd) 
* Nestle Poteter og kjøttboller (8 mnd)     

Godbiter:
Godbiter til hamster kan både kjøpes og veldig enkelt lages hjemme. Godbitene bør bestå av mest mulig naturlige råvarer uten tilsatt sukker og konserveringsmidler. Mange typer av godbiter og gnagerstener man får kjøpt i butikk inneholder ofte store mengder med dette, men det finnes noen sunnere alternativer der også. 

Her er noen eksempler på godbiter:

Hjemmelaget

Kjøpt i butikk

* Tørket frukt 
* Tørkede grønnsaker
* Tørkede urter
* Dorull med frø festet med en blanding av mel og vann
* Tørkede grener fra feks epletre 

* Tørket frukt, grønnsaker, urter osv
* Whimzees 
* Erteflak
* Gnagerstang uten honning som bindemiddel(Kan gis en sjelden gang)
* Markies